Programma Care en Coach Connection 2019/2020

De workshops/trainingen en individuele begeleiding van Care en Coach Connection zijn er op gericht jou" tools", gereedschappen te bieden waardoor je makkelijker met de problemen van alle dag kunt om gaan. Het is een verontrustend gegeven dat 1 op de 7 medewerkers met burnout-klachten kampt. Met de gereedschappen die je aangereikt worden krijg je meer regie over je leven en leer je je vaker goed te voelen.

Programma 2019/2020
Naast de individuele behandel en begeleidingsprogramma`s
organiseren we:

1 Nieuw diensten- /coachingsaanbod !!!   

   Care en Coach Connection 2020 - http://www.tjeuscholtes.nl/upload/2e-flyer-voor-clienten2020.pdf

2 Timemanagement - Rust in de tent,meer, balans werk en prive.

3 Examenstres !! - Liever educatie dan medicatie. 

4 2020/2021 Huttentocht, Italië -  In voorbereiding

Voor meer info open de link.

5 Tips: Omgaan met en voorkomen van burn-out

5 Tips: Omgaan met en voorkomen van burn-out.
Er is en er wordt veel geschreven over burn- out. Een vervelende situatie die veel mensen ervaren als een overval: Het overkomt me, plotseling en onverwacht. Ik kon er niets aan doen.
 
Is dat wel zo ?
Het is kenmerkend voor de burn-out dat de waarschuwingssignalen van lichaam en geest ontkend of genegeerd worden. De meeste mensen met burn-outklachten herkennen achteraf dat er wel degelijk signalen zijn geweest die aangegeven hebben dat het niet de goede kant op ging.
Het niet willen, niet kunnen, of niet weten hoe te reageren op de waarschuwingssignalen veroorzaakt de "break down". Moeite met slapen, opgejaagd voelen, chaos in het hoofd, vaak geïrriteerd, snel geëmotioneerd en fysieke ongemakken zijn enkele van de vele waarschuwingssignalen.
Het treft in veel gevallen sterke mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en harde werkers die andermans belang boven eigen belang stellen. Onwetend dat wanneer je minder goed voor jezelf zorgt je ook minder goed voor anderen kunt zorgen. Naast externe factoren, zoals werk en privé, spelen ook persoonlijkheidskenmerken een rol bij het ontstaan van een burn-out.
 
Wat kan ik doen?
Tip 1 Neem signalen van lichaam en geest serieus.
Leer weer luisteren naar wat je lijf te vertellen heeft en reageer daar positief op. Het zijn niet voor niets waarschuwingssignalen die als doel hebben; overleven en beschermen van jezelf.
 
Tip 2 Kom in actie.
Op de bank zitten blijven en alleen maar rusten is een foute strategie. Zoek tijdig hulp als je er niet alleen uitkomt. Er zijn tal van opties waarbij je weer op het goede pad geholpen kunt worden. Het is mijn ervaring dat voor veel mensen, naast de medische behandelingen, NLP en haptonomie goede manieren zijn om actief te werken aan: Het herstel van de regie over eigen emoties en het weer gevoel voor jezelf krijgen, waardoor je op een makkelijkere manier de klachten onder controle krijgt.
 
Tip 3 Durf er voor uit te komen.
Het is kenmerkend voor de hard werkende mensen met burn-outklachten  dat zij daar niet voor durven uitkomen en het als een persoonlijke nederlaag beschouwen. Niets is minder waar. In mijn optiek hebben ze op een verkeerde manier geleerd  met de waarschuwingssignalen om te gaan. Er zijn voldoende NLP- technieken om daar beter mee om te gaan zodat je vol vertrouwen aan je herstel kunt werken.
 
Tip 4 Verander je strategie
Het te boven komen of voorkomen van en burn-out vraagt om verandering. Als je telkens weer hetzelfde blijft doen krijg je ook telkens hetzelfde resultaat. Doorgaan tot je erbij neervalt.
Verandering, door gestructureerd werken aan je eigen welbevinden gecombineerd met zicht op jouw persoonlijkheidsstructuur en de daarbij horende reactiepatronen, verhogen de kans  op herstel. Je volledig enneagram/ neurogram type bepalen geeft inzichten in je persoonlijkheid en je specifieke reactiepatronen. Inzicht is het begin van de goede weg richting een meer ontspannen en plezierig leven.
 
Tip 5  Waardeer jezelf.
Het is niet makkelijk leven als je eigenwaarde afhankelijk is van het oordeel van anderen. Iedereen is uniek en waardevol op zijn eigen wijze. Iedereen heeft positieve energie nodig om bevlogen te blijven. Die energie haal je uit de activiteiten die je aangenaam en plezierig vindt, die je een goed gevoel geven. "Net als een auto moet ook de mens de juiste brandstof tanken om niet vast te lopen".

Met vriendelijke groet
Tjeu

Beslissen of wensen

Vraag jij je weleens of waarom het zo moeilijk is voornemens ook echt uit te laten komen? Het is van groot belang te onderkennen dat iets wensen of willen iets anders is dat iets beslissen om je doel te bereiken. Om zaken te veranderen, regie te nemen is het belangrijk een besluit te nemen. In het Engels betekent beslissing "decison", oorspronkelijk uit het Latijnse de dat "dan" betekent en caedere,dat "snijden" betekent. Hieruit blijkt dat een echte beslissing nemen betekent jezelf toeleggen op het bereiken van het resultaten vervolgens jezelf afsnijden, afsluiten van alle andere mogelijkheden. Dat is nog al wat! Iets beslissen gaat dus veel verder dan de meesten van ons denken. Dat is vaak meer iets wensen dan iets beslissen. Naar mijn mening moet jij , om succesvolle beslissingen te nemen, je trainen in het echt nemen van een beslissing. Hoe meer echte beslissingen je neemt hoe beter je erin wordt. Dan word je besluitvaardig. Hoe doe je dat ? Begin met kleine beslissingen.

1 Echt beslissen betekent actie ondernemen.

2 Realiseer je dat de moeilijkste stap om iets te bereiken is: Je er echt op toeleggen.

3 Neem vaker beslissingen. Spieren worden ook sterker door te trainen. Begin met makkelijke beslissingen. 4 Leer van je beslissingen. Soms gaat het goed soms gaat het minder goed, trek daar lering uit.

5 Blijf vastberaden in je beslissing en flexibel in je benadering. Als je besluit iets te willen bereiken, sta open voor alternatieve routes.

6 Geniet van beslissingen nemen. Trakteer jezelf als je een goede beslissing genomen en uitgevoerd hebt.

7 Leer hoe het voelt wanneer je een besluit genomen en dus uitgevoerd hebt.

8 Er zijn 3 belangrijke onderdelen die ten grondslag liggen aan een beslissing nemen:

- Waar ga je je op concentreren = focus.

- Wat betekent het resultaat voor jou. = winst.

- Wat ga je daarvoor doen = actie.

Zoals eerder aangegeven worden veranderingen tot stand gebracht door een besluit te nemen en niet door iets graag te willen c.q. te wensen. Het is goed te weten dat iets beslissen veel energie kost en minder makkelijk is dan je denkt, maar als je echt een besluit neemt tot verandering is de kans op slagen veel groter als je inzicht hebt in wat een beslissing inhoud.

Veel wijsheid bij alle besluiten die je neemt.
Tjeu

ART.FYSIOPRAXIS DECEMBER 2012

Terugblik 2012: de Paralympische Spelen in Londen



Begeleiding van het Nederlands CP-voetbalteam
Tjeu Scholtes begeleidt sinds 1997 het Nederlands Paralympisch CP-voetbalteam. In Londen maakte hij deel uit van het medisch/paramedisch team NOC/NSF en was hij verantwoordelijk voor de begeleiding van het Nederlands Paralympisch Team in het algemeen en het CP-voetbalteam in het bijzonder. Ook op de Paralympische Spelen in Athene en Beijing was Scholtes paramedisch begeleider. In deze bijdrage zijn ervaringen van het afgelopen jaar.
Tekst en beeld: Tjeu Scholtes

De voorbereidingen van het CP-voetbalteam waren intensief.
De ploeg trainde vier keer per week op Papendal. De training was gericht op het verbeteren van de conditie, de techniek en de mentale weerbaarheid. Tevens werden er video-opnames geanalyseerd en maakte een heuse stormbaantraining en een dopingcontrole deel uit van de voorbereiding. Maar er was ook ruimte voor ontspanning. Het CP-voetbalteam nam deel aan diverse internationale toernooien, bijvoorbeeld in Rusland en in de Oekraïne.

Begeleiding Het motto van de begeleiders is dat het gaat om voetballers die CP hebben en niet om CP-ers die willen voetballen. Bij de training wordt uitgegaan van de mogelijkheden en niet van de beperkingen. Het doel is het overbrengen van voetbaltechnische, tactische en trainingsaspecten gebaseerd op de laatste voetbalontwikkelingen. Hierbij moet men in het achterhoofd houden dat CP een specifieke aanpak vergt. Zo is de motoriek van het linkerbeen niet te vergelijken met het  rechterbeen. Bij de training wordt dan ook veel aandacht  geschonken aan evenwicht en spierbalans. Er wordt getraind met loopladders om de coördinatie van de onderste extremiteit te verbeteren. De sportspecifieke blessures vormden de hoofdmoot van mijn werk waarbij de specifieke omstandigheden per speler sterk verschilden. Een im-mobiliserend enkelbandage is hiervan een mooi voorbeeld. Er moet daarbij rekening worden gehouden met de aanwezigheid van spasme. Zo dient de immobilisatie het bestaande spierevenwicht in de voet zo min mogelijk te verstoren. Tot mijn takenpakket hoorden ook de voorbereidingen, de onderzoeken en de adviezen met betrekking tot de classificaties. Gedegen neurologische kennis is nodig om voorafgaand aan de Paralympische Spelen een juiste inschattingen te maken van de handicapklasse.

Fysieke problemen Het Nederlands CP-team kende in de voorbereiding nogal wat fysieke problemen. Veel enkelblessure’s vroegen het uiterste van de begeleiding om de spelers fit aan de start te brengen. Dankzij een prima samenwerking tussen de staf van het CP-team, het Sport Medisch Centrum in Zeist en de sportarts van NOC*NSF is dat wonderwel gelukt. De oorzaak van de blessuregolf was niet duidelijk; was het de stroeve ondergrond (hockeygras op waterbasis), de verhoogde trainingsbelasting of was het gewoon domme pech? Beschikbaar onderzoek is niet eenduidig over de trainbaarheid van spastische spieren, en de studies zijn bovendien voornamelijk uitgevoerd bij kinderen en adolescenten met CP. Tijdens de Paralympische Spelen bleken de Russen opvallend goed getraind. Een reden hiervoor kan zijn dat de spelers bijna fulltime sporten. Maar mogelijk zijn de Russen verder met hun kennis en kunde op het gebied van het trainen van spelers met CP. Al met al een uitdaging om hierin progressie te boeken en meer inzicht te verwerven in nieuwe behandel)methoden en technieken zodat de sportende en/of revaliderende CP-er daar profijt van kan hebben. De Kennis Transfer Sportgezondheidszorg (KTS-)groep heeft onlangs een goed initiatief gestart: ‘Trainen met CP’.

Londen Het team heeft in Londen optimaal gepresteerd. Ingedeeld in een uitermate zware poule met de nummers één en twee van de wereld werd het toernooi afgesloten met drie overwinningen en een respectabele vijfde plaats na de overwinning op Argentinië (3-0). De behandeling van de Paralympische ploeg in Londen was uitermate goed en deed niet onder voor de Olympische ploeg. Op medisch en paramedische gebied was er voldoende deskundige begeleiding en bovendien waren er voldoende materialen en zelfs een complete polikliniek beschikbaar.

Inspire a generation Al met al een fantastische ervaring waarbij de grote betrokkenheid van de Britten voor het sporten met een beperking opviel. Er waren volle stadions, enorm veel enthousiasme en veel publiciteit voor sporten met een beperking. De slogan van de Spelen ‘Inspire a generation’ werd zeker waargemaakt. De medailleopbrengst van het Nederlands paralympisch team was ongeëvenaard, 39 medailles tegen 22 in Beijing.

Rio De Spelen van 2016 in Rio zijn een volgende uitdaging voor het Nederlandse CP-voetbalteam, dat met de talent- en de voetbalontwikkelprogramma’s van de KNVB hard aan het werk gaat om er in Rio weer te staan. Wellicht kan het Nederlands CP-voetbalteam met nieuwe en waardevolle inzichten van de KTS-groep een gooi doen naar de medailles.



Op de site www.cpvoetbal.nl vindt u meer informatie over CP-voetbal. Marcel Geestman, bondscoach van de CP-voetballers
(marcel.geestman@knvb.nl). Tom Langen, teammanager jeugdselecties (tom.langen@knvb.nl).
Tjeu Scholtes, fysiotherapeut, haptonoom en master practitioner
NLP. Hij begeleidt sinds 1997 het Nederlands Paralympisch
CP-voetbalteam (tjeu.scholtes@home.nl).www.tjeuscholtes.nl

Volg je droom ook in tijden van tegenwind

Blog 1  november 2012
Volg je droom ook in tijden van tegenwind
Het starten van een eigen onderneming is in deze tijd geen makkelijke opgave en toch een fantastische uitdaging.
 
Graag deel ik met jullie mijn eigen weg, na 30 jaar werken met een vast dienstverband zorgde een reorganisatie en het daarbij horend verlies van mijn baan ervoor dat ik een nieuwe weg moest vinden.
De tijd, economische crisis en een moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt voor 50 +, zat niet mee.
Desondanks is het mijn ervaring dat het beter is je te laten leiden door je eigen ambitie dan door de omstandigheden (tegenwind).
Natuurlijk brengt dat gevoelens van onzekerheid, twijfel en onmacht met zich mee. Mijn credo was en is "waar deuren dicht gaan, gaan ook deuren weer open".
Het eerste jaar heb ik mij gericht op studie en op herbezinning;
wat wil ik echt en waar wil ik voor gaan. Zeer behulpzaam was het werken met tijdlijnen uit de NLP opleiding bij Joost van der Ley.
Stel je voor, waar wil staan over 10 jaar, hoe ziet dat er uit, hoe voelt dat. Maak je beeld zo positief en ruim mogelijk zodat je het brein en je lijf traint  die je de weg wijzen naar waar je naar toe wilt. 
Zorg dat alles wat je doet in elk geval in de gekozen richting gaat, dat hoeft geen rechte lijn te zijn wanneer de richting maar passend is .
 
Er zij diverse oefenvormen vanuit NLP en de haptonomie die daarbij sterk ondersteund  zijn.
Het is geen pad dat alleen over rozen gaat en toch ben ik nu op een punt dat ik blij ben de dat ik de weg afgelegd  heb omdat ik weet dat ik de kans, om dat te doen waar mijn passie ligt, gepakt heb. Hoe het uitpakt dat weten we over enkele jaren. Zonder tegenwind is het zoet van de overwinning minder smakelijk. Moeilijkheden overwinnen zorgt voor een beter gevoel dan alles in de schoot gegooid krijgen. Tijdens de paralympische spelen heb ik het enorme enthousiasme, doorzettingsvermogen en de wil om een droom te verwezenlijken van kort bij meegemaakt. Niet iedereen heeft een medaille gehaald  en toch hebben ze allemaal een fantastische weg bewandeld die als een blijvende goede herinnering (goed gevoel) in hun leven  is verankerd      
En daar gaat het in wezen om : Je zo veel en zo vaak mogelijk goed voelen.
 
Nu november 2012 is het eindelijk zover na een lange zoektocht heb ik besloten te doen waar ik goed in ben en waar ik vooral veel plezier in beleef. Starten met  "Care & Coach Connection", de behandel en adviespraktijk gebaseerd op de inzichten en ervaringen van fysiotherapie, haptonomie, NLP coaching en 30 jaar managementervaring.
Ik wil de helpende hand op weg naar beter aanbieden zodat mijn klanten zich weer vaker goed gaan voelen en beter in hun vel zitten en daardoor makkelijk met fysieke en mentale ongemakken kunnen omgaan. Hiervoor heb ik 3 programma`s ontwikkeld. ManagersMind-, SportsMind- en BodyMindprogramma . Kijk hiervoor op www.tjeuscholtes.nl . Mocht je interesse gewekt zijn en wil je gratis  nuttige Mindtips meld je aan op de site.
Met vriendelijke groet
 
Tjeu